2021 toiminta
Elokuu 5.8.2021
Kirjallisuuskerho kokoontui 5.8.2021 Anna ja Osmo Hiltusen kesäasunnolla.
Kuvia tapaamisesta tästä
Syyskuu 16.9.2021, Kulma
Leena Harden alusti Tommi Kinnusen teoksen ”Ei kertonut katuvansa”. Kerhossa on jo aikaisemmin käsitelty mm ”Neljän tien risteys” Tommi Kinnuselta. Ansiokkaasti ja napakasti kerrotussa esityksessään Leena Harden kuvasi teoksen rakenteen. Hänen sanonnassaan oli hyvin saatu esille romaanin sisältämät ydinkohdat. Mikä oli suomalaisten naisten asema ja kohtalo Lapin sodan 1944-1945? Tapahtumat vyöryvät ja teos kertoo, kuinka Norjasta 1945 Lappiin palaavien joukkoon kuuluneiden laihtuneiden, hiukset leikkattujen murheellisten naisten käy.
Anna Hiltunen
Lokakuu 14.10.2021, Kulma
Rosa Liksom on todella aktuelli henkilö kirjallisuuskerhoamme ajatellen. Olemme jo aikaisemminkin käsitelleet hänen teoksiaan ja nyt on elokuvakerhossakin hänen ”Hytti nro 6" elokuvana. Eini Klamin alustus Liksomin viimeisimmästä teoksesta ”Väylä” vakavoitti todella kerhon jäsenet. Monella meistä iäkkäimmista senioreista on omakohtaisia kokemuksia evakkomatkasta. Alustusta ja erityisesti Eini Klamin mukaansa ottamaa kirjailijan haastattelua kuunnellessa syntyi kuulijoille kiitollisuuden tunne; me selvisimme ja Lapin kansa selvisi. Heräsi myös ajatus, onko Lapin väestön kohtalo ja kärsimykset jollakin tavalla hautautuneet Karjalan evakkojen kokemuksien alle. Kiitos Eini esityksestä ja kiitos Maria omien kokemustesi esille ottamisesta.
Anna Hiltunen
Marraskuu 18.11.2021, Kulma
Anna-Liisa Jäkkö esitteli kerholaisille brittiläisen tietokirjailija Ben Macintyren viimeisimmän teoksen ”Agentti Sonja” Kyseessä on aivan huikaiseva vakoilua käsittelevä teos. Kirjailija esittelee päähenkilönsä sanoilla ”äiti, sotilas, rakastajatar, vakooja.” Päähenkilö on siis nainen. Hän syntyy Saksassa varakkaan juutalaisen perheen yhtenä kuudesta lapsesta v.1907 ja kuoli v.2000 Saksassa. Naisvakoojan elämän polku kuljettaa häntä Saksan lisäksi Kiinaan, Mantsuriaan, muualle Venäjällä, mm Moskovaan, Puolaan, Sveitsiin, Yhdysvaltoihin ja Britanniaan. Ajatellaan asetelmaa: perheenäiti, kolmen lapsen äiti, varakkaan juutalaisen yrittäjäperheen tytär, vasemmistolainen vakoilee Venäjän valtiolle mm. Englannissa, Kiinassa, Yhdysvalloissa. Häntä etsitään, häntä ei saada pidätettyä.
Atomipommin valmistumisen aikaankin tiedot kulkevat maasta toiseen osittain hänen käsiensä kautta. Faktaa vai fiktiota, sen saa kenties selville tutustumalla teokseen. Suosittelen. Kiitos alustajalle, joka harmaaseen marraskuun iltapäivään, toit piristystä ja annoit ajattelemisen aihetta.
Anna Hiltunen
Joulukuu 16.12.2021, Kulma
Leena Majander-Reenpää: Kirjatyttö - Kustantajaelämää
Kirjan esittelyn piti Satu Sainomaa.
Kirjan kustantajan esittelyteksti:
Kirjatyttö-teos kertoo pelottoman ja kunnianhimoisen nuoren naisen opiskeluvuosista, ammatinvalinnasta ja ensiaskelista työelämässä. Vuonna 1980 23-vuotias Otavan markkinointiassistentti heittäytyy kirjankustantamisen pyörteisiin eikä koskaan enää halua vaihtaa alaa.
Leena Majander kuvaa elävästi kirja-alan kultaisia vuosia, jotka vähitellen taittuvat tuuliseksi rakennemuutosten ja kiristyvien toimintaedellytysten 2000-luvuksi. Osuvat henkilökuvat, ratkihauskat anekdootit ja kustannustalon kuohujen kuvaukset saavat todistusvoimansa tekijän tarkoista muistiinpanoista, dokumenteista ja päiväkirjamerkinnöistä. Majander kertoo kaihtelematta niin menestyksen hetkistä kuin katkerista vastoinkäymisistä. Kirjatyttö on myös naisen tilitys työelämästä: lasikatoista, johtajuuden haasteista, vastuunkannosta ja päätöksenteosta. Kirjatyttö Leena Majander on aina kuunnellut sydämensä ääntä. Hänen muistelmissaan se ääni kuuluu.