2024 toiminta

Elokuvakerhon näytökset kevätkaudella 2024 ovat noin joka toinen perjantai klo 14:30.  Kevään päivät sovitaan Kino Marilynin kanssa joulukuussa riippuen kevään ensi-illoista ja Marilynin muista aktiviteeteista. 


The Old Oak

perjantai 12.1.2024 klo 14.30

Pienistä ihmisistä isojen asioiden edessä kertova ohjaaja Ken Loach jättää testamentikseen helposti lähestyttävän, vaikeita aiheita käsittelevän elokuvan kuolevasta kaivoskaupungista, jonka kohtaloonsa alistuneet asukkaat saavat naapurikseen yhtä huonossa jamassa olevia pakolaisia. 

Elokuvalle nimen antanut The Old Oak on rähjäinen pubi pienellä paikkakunnalla. Se on entisen kaivoskaupungin viimeinen auki oleva pubi ja viimeisiä paikkoja, joissa paikalliset voivat kokoontua muiden julkisten ovien sulkeutuessa elämän kaikotessa kaupungista. Pubia pyörittävä TJ (Dave Turner) on aiemmin ollut aktiivinen toimintojen järjestäjä, mutta keski-ikäistyminen ja sen tuomat pettymykset ovat saaneet sekä kapakoitsijan että pubin nuhjuiseen kuntoon. Edelleen TJ sentään jaksaa auttaa paikallisia vapaaehtoistyöntekijöitä, joiden uusin kohde ovat paikkakunnalle asumaan rahdatut Syyrian sodan pakolaiset. Tavaroiden kuljettamisen ohella TJ tulee tahtomattaankin vedettyä syvemmälle muutaman pakolaisen elämään. Kaikki The Old Oakin kantapeikot eivät ole uusista tulokkaista innoissaan, varsinkin kun näiden saapumisesta ei ole heille vaivauduttu etukäteen kertomaan. Oman elämäntapansa ja -ympäristönsä kutistumista muutenkin todistamaan joutuvat ihmiset eivät ilahdu, kun tuntuu ettei heillä kohta ole tilaa edes omassa vakio kapakassaan.

Ken Loach on 1960-luvulta lähtien kertonut työväenluokkaisista ihmisistä, jotka ovat alakynnessä olosuhteittensa tai kasvottoman järjestelmän edessä. Silti, vaikka hänen kertomansa tarinat saattavat olla kylmääviä, niissä on lämpöä ja toivoa, joka kumpuaa yksittäisten ihmisten hyvistä teoista.Ken Loach on yhtä aikaa realisti ja romantikko: ihmisen pahuus ja byrokratian koneistot ovat aina yksilöä isompia – mutta samalla se korostaa hyvyyden välähdysten tärkeyttä ja merkitystä. Kesällä 87 vuotta täyttänyt ohjaaja on todennut The Old Oakin jäävän viimeiseksi elokuvakseen. Näin ollen se on osuva testamentti suuria pieniä tarinoita kertoneelta mestarilta. Näytöksessä oli 16 senioria.


Nostalgia

perjantai 26.1.2024 klo 14.30

Pitkään Egyptissä asuttuaan Felice Lasco palaa Napoliin tapaamaan jo iäkästä äitiään, jonka luota hän lähti äkillisesti ollessaan vielä nuori poika. Felice kuljeskelee Sanitàn kaupunginosassa kuin itseään etsien. Kielikin tuntuu vieraalta, vaikka se onkin hänen omansa. Jossain tässä labyrintissä on hänen lapsuudenystävänsä Oreste, jonka kanssa Felicellä on yhteinen salaisuus.

Nimensä mukaisesti ohjaaja Mario Martonen elokuva tutkii nostalgiaa; miten se toisaalta voi auttaa ymmärtämään ja näkemään kaiken kauempaa. Mutta yhtä lailla on helppoa jäädä selittämättömän nostalgian vangiksi. Ermanno Rean romaaniin perustuva Nostalgia oli Italian vuoden 2023 Oscar-ehdokas, ja maan elokuvakriitikkojen liitto palkitsi sen Nastro d'argentolla parhaasta ohjauksesta, käsikirjoituksesta, miespääosasta sekä miessivuosasta. Elokuva sai ensiesityksensä Cannesin elokuvajuhlilla 2022. Elokuvissa kävi 15 senioria.


Häivähdys purppuraa

perjantai 9.2.2023 klo 14.30

Häivähdys purppuraa kertoo poikkeuksellisesta sisarussuhteesta kolmen naisen välillä, joita yhdistää särkymätön side. Tämän rohkean uuden kuvauksen on ohjannut Blitz Bazawule  ja tuottaneet Oprah Winfrey, Steven Spielberg, Scott Sanders ja Quincy Jones. Elokuvaa tähdittävät Taraji P. Henson, Danielle Brooks, Colman Domingo,  Corey Hawkins, H.E.R. , Halle Bailey , Aunjanue Ellis-Taylor , ja Fantasia Barrino. 

Elokuva perustuu Alice Walkerin romaaniin ja musiikkinäytelmään. Elokuvassa on kaksi päähenkilöä, Alfonso ja tytär Celie, joka on isänsä raiskauksien ja väkivallan uhri. Celie on tullut isänsä takia raskaaksi kaksi kertaa, ja molemmat vauvat ovat kadonneet hänen elämästään. Celien sisar Nettie on hänkin tyranni-isän nöyryytettävänä. Äiti on kuollut, hänet nähdään vain väläyksinä muistoissa. Myöhemmin isä naittaa Celien paikalliselle Mister-nimiselle miehelle, joka on isän kaltainen ja haluaa lisäksi erottaa sisarukset toisistaan.

Celie löytää elämäänsä apua, kun sukulainen Harpo tuo taloon morsiamensa Sofian. Sofia on rohkea ja uskaltaa ottaa omaa tilaa. Yllättävää on Celien tutustuminen jazzlaulaja Shug Averyyn , johon Celia rakastuu. He käyvät katsomassa mykkäelokuvan The Flying Ace, jossa ensimmäisenä esiintyy pelkästään afrikkalais-amerikkalaisia näyttelijöitä. Se, että näkee valkokankaalla itsensä kaltaisia ihmisiä luomassa kulttuuria itselle tärkeistä asioita, tuo uusia asioita näiden naisten sadan vuoden takaiseen elämään.
⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠

Arvostelun mukaan elokuva on hetkittäin hauska, raskaasta aiheesta huolimatta huumori kukkii. Sitä on mukana erityisesti musiikissa, tansseissa ja lauluissa. Laulut ovat hyviä, erityisesti She Be Mine on Celien laulamana herkkä ja upea. Danielle Brooksin laulamana ärhäkkä Hell No” on hauska jo tekstiltään. Yhteislauluna esitetty The Black Is King edustaa perinteisempää osastoa. Kaikilla elokuvan laulu- ja tanssitaitoisilla näyttelijöillä on kyky monipuoliseen esiintymiseen. Näytöksessä oli 7 senioria.


Priscilla

perjantai 23.2.2023 klo 14.30

Ohjaaja Sofia Coppolan koskettavasti rakkaudesta, haaveista ja kuuluisuudesta kertova elokuva Priscilla sai ensi-iltansa ystävänpäivänä 14.2.2024

Kun teini-ikäinen Priscilla kohtaa juhlissa Elvis Presleyn, jo räjähdysmäisen suosion saavuttanut rocktähti paljastaa henkilökohtaisen puolensa. Elviksestä tulee pian Priscillalle kiehtova ihastus, yksinäisyyden liittolainen ja haavoittuvainen ystävä.

Priscillan silmien kautta näemme suuren amerikkalaisen myytin näkymättömän puolen – Elviksen ja Priscillan pitkän seurustelusuhteen, myrskyisän avioliiton, sekä matkan saksalaiselta armeijatukikohdalta Elviksen unelmataloon Gracelandiin.

Elokuva kertoo koskettavasti rakkaudesta, haaveista ja kuuluisuudesta. Priscillaa näyttetelee Cailee Spaeny ja Elvistä Jacob Elordi. Elokuvissa kävi 16 senioria.


May December

perjantai 8.3.2024 klo 14.30

Gracie (Julianne Moore) ja Joe (Charles Melton) näyttävät elävän rauhallista perhe-elämää avioparina ja kolmen lapsen vanhempina vaikka kaksikymmentä vuotta aiemmin 36-vuotiaan naisen suhde 13-vuotiaaseen poikaan oli aikansa kohuotsikoita sylkenyt skandaali. Heidän arkensa järkkyy, kun tunnettu näyttelijä Elizabeth (Natalie Portman) asettuu taloksi tehdäkseen taustatutkimusta heidän elämästään tehtävään elokuvaan, jossa Elizabeth esittää Gracieta. Sopimattoman rakkaustarinan keriminen auki kiskoo pintaan kauan vaiettuja tunteita ja epämukavia totuuksia parin menneisyydestä.

Ohjaaja Todd Haynes (Safe, Carol) tekee elokuvassa May December tutkimusmatkan yhteen ihmismielen erikoisuuksista: hämmästyttävään kykyyn kieltäytyä kohtaamasta itseään ja tekojensa seurauksia. Elokuvissa kävi 18 senioria.


One life

Perjantai 5.4.2024 klo 14.30

Uskomaton tositarina kertoo Sir Nicholas “Nicky” Wintonista, joka päivää ennen toista maailmansotaa pelasti yli kuusisataa lasta tuholta natsien käsistä. Nicky piti itseään pankkiirina, ei humanitäärinä, mutta vieraillessaan Prahassa vuonna 1938 hän näki pakenevien juutalaispakolaisten tilanteen. Hän teki sen minkä uskoi olevan oikein - sen mitä kuka tahansa tekisi - ja omistautui asialle. Sota lähestyi, ja alkoi kilpajuoksu aikaa vastaan. Kuinka monta lasta hän voisi vapauttaa ennen kuin aika loppuisi?

Viisikymmentä vuotta myöhemmin eletään vuotta 1988, ja Nickyä edelleen vaivaa niiden lasten kohtalo, joita hän ei pystynyt auttamaan. Vasta kun hänet yllätettiin selviytyneiden toimesta suorassa televisiolähetyksessä, hän saattoi hyväksyä, että jopa yhden ihmishengen pelastaminen on voitto silloin, kun kohtaamme murskaavia rikoksia ihmisyyttä vastaan. Britannian kansalaiset oppivat totuuden sankarista heidän keskuudessaan.

One life elokuvan pääosissa Oscar-voittaja Anthony Hopkins, Lena Olin, Johnny Flynn, Oscar-ehdokas Jonathan Pryce, Oscar-ehdokas Helena Bonham Carter, sekä Romola Garai. Ohjaaja James Hawes. Elokuvan ensi-iltaon 22.3.2024. Elokuvissa kävi 15 senioria.


Back to Black

Perjantai 19.4.2024 klo 14.30

Her life. Her music. Her legacy. Amy Winehouse is Back to Black.

Yksi kevään odotetuimmista elokuvista, Back to Black, kertoo 27-vuotiaana kuolleen Amy Winehousen matkasta tähteyteen. Se seuraa nuorta naista ilmiön takana sekä tabloidien riepottelemaa myrskyisää parisuhdetta, josta syntyivät kaikkien tuntemat ikoniset kappaleet. Amy Winehouse latasi sanoituksiinsa kaikkensa; rakkautensa, surunsa ja sielunsa.  

Musiikin historiaa mullistanut levy Back to Black julkaistiin vuonna 2006 ja se on ylittänyt jo 16 miljoonan myydyn albumin rajan ja valittu useiden kaikkien aikojen parhaiden levyjen listauksille. Sam Taylor-Johnsonin (Fifty Shades of Grey, Nowhere Boy) ohjaamassa elokuvassa pääosaa esittää Marisa Abela. Elokuvan ensi-ilta on 12.4.2024


Tie sydämeen

Perjantai 3.5.2024 klo 14.30

Tie sydämeen on 1800-luvun loppuun sijoittuva romanttinen draama, jossa Oscar-palkittu Juliette Binoche on Eugénie, varakkaan herkkusuun herra Dodinin maankuulu kokki. Eugénie ja Dodin jakavat intohimon hyviin raaka-aineisiin, huolellisiin valmistustapoihin ja toisiinsa. Kuparipannuissa hautuu suhde kahden kulinaristin välillä. Voittaakseen Eugénien omakseen Dodin päättää tehdä jotain, mitä ei ole ennen tehnyt: hän tarttuu kauhaan ja valmistaa illallisen rakkaalleen. 

Tie sydämeen sai maailman ensi-iltansa Cannesin elokuvafestivaalin kilpasarjassa keväällä 2023 nimellä Pot-au-feu. Se palkittiin parhaasta ohjauksesta ja se on Ranskan 2024 Oscar-ehdokas parhaan ulkomaisen elokuvan sarjassa. Tran Ahn Hungin ohjaama elokuva perustuu kevyesti Marcel Rouffin klassikkoteokseen La vie et la passion de Dodin-Bouffant, joka puolestaan on saanut innoituksensa ranskalaisen gastronomian kehittäjän Brillat-Savarinin elämästä. 

Dodinina nähdään Ranskassa kahtena perättäisenä vuonna César-palkittu Benoît Magimel. Elokuvan reseptiikan takana on 14 Michelin-tähden keittiömestari Pierre Gagnaire.