2023 toiminta

Elokuvakerhon toiminta alkaa 6.1.2023 vanhalla toimiuntamallilla. Kino Marilyn tarjoaa kahvit elokuvakerhon jäsenille elokuvien jälkeen. Ja elokuvan jälkeen voi jäädä vaihtamaan  ajatuksia elokuvasta. Voit myös ehdottaa keväälle elokuvia. Lipun hinta on 12 euroa. Jos käy usein elokuvissa, kannattaa ostaa sarjalippu, jonka hinta on 50 euroa (5 elokuvaa). Meillä on Loviisassa ainutlaatuinen elokuvateatteri, joten pidetään huolta, että se pysyy kaupungissamme. 

Alla linkit jäsenille lähetettyihin uusimpiin sähköposteihin

Normaalisti lähetän viestin elokuvakerhon elokuvista vain niille, jotka haluavat ko. viestejä. Jos jatkossa haluat elokuvaviestejä, ilmoita siitä minulle eli satu.sainomaa@gmail.com

Elokuvaterveisin

Satu Sainomaa

A man called Otto

Perjantai 6.1.2023 klo 14.30

Marc Forsterin (World War Z, Finding Neverland) ohjaama A Man Called Otto perustuu Fredrik Backmanin Mies joka rakasti järjestystä -kirjaan ja sen pohjalta tehtyyn ruotsalaiselokuvaan, jonka käsikirjoitti ja ohjasi Hannes Holm. Näytöksessä oli vain 6 senioria.

Lähdemateriaalinsa tavoin A Man Called Otto ”kertoo tarinan äreästä leskestä Otto Andersonista (Tom Hanks), joka haluaa asioiden olevan järjestyksessä. Kun naapuriin muuttaa eloisa nuori perhe, hän tapaa haastajansa – nokkelan ja kolmatta lastaan odottavan Marisolin. Pian heidän välilleen muodostuu yllättävä ystävyys, joka kääntää Oton maailman ylösalaisin.” Näytöksessä 6 senioria.

Babylon

Perjantai 20.1.2023 klo 14.30

La La Landin ohjaaja Damien Chazellen Babylon sijoittuu 1920-luvun Los Angelesiin - Hollywoodin kultakaudelle - ja sen pääosissa nähdään Brad Pitt, Margot Robbie ja Diego Calva. Muissa rooleissa nähdään muun muassa Jovan Adepo, Li Jun Li ja Jean Smart. 

Babylon on tarina ylenpalttisesta kunnianhimosta ja hillittömästä elämästä Hollywoodin alkuaikoina, joita leimasivat moraalinen rappio ja turmelus. Elokuva on yksi vuoden 2023 odotetuimmista. Näytöksessä 9 senioria.

Decision to leave

Perjantai 3.2.2023 klo 14.30

Park Chan-wookin komea ura ohjaajana ja tuottajana alkoi jo 90-luvun alussa, kun hän oli mukana muovaamassa Etelä-Korean uutta aaltoa. Silloin käsikirjoituksiin alettiin nivoa sosiaalisia ja poliittisia kipupisteitä pukemalla ne genre-elokuvan kaapuun. Suuri läpimurto tapahtui poliittisella trillerillä Joint Security Area (R&A 2001), joka oli koko alaa mullistanut arvostelu- ja yleisömenestys. 

Näin myös Decision to Leave -elokuvassa, joka sai maailmanensi-iltansa Cannesin kilpasarjassa toukokuussa 2022. Ohjaajan kutoma juoni seuraa film noirin elkein murhatutkimusta, johon alkaa sekoittua ihmissuhdedraamaa. Olennaisinta on silti sukellus päähenkilöiden mielten labyrintteihin.

Univaikeuksista kärsivä rikostutkija Hae-joon saa eteensä kuolemantapauksen, joka vaikuttaa joko onnettomuudelta tai itsemurhalta. Kauniin Seo-raen puoliso on syöksynyt alas jyrkänteeltä. Naisen tunteettomuus herättää epäilyjä, ja Hae-joon alkaa seurata hänen elämäänsä. Hiljalleen Hae-joon joutuu hylkäämään kaikki aiemmat periaatteensa ja kietoutuu yhä syvemmälle epäluotettavan muistin, luottamuksen ja epäilyksien verkkoon.

Park kehystää päähenkilöidensä hapuilun, himon ja kaipauksen virtuoosimaisella kuvauksella, tarkoin suunnitelluilla asetelmilla ja tyylikkäällä värimaailmalla. Mitä enemmän saamme tietää, sitä salaperäisemmältä kaikki alkaa vaikuttaa. Näytöksessä 14 senioria.


The Fabelmans

Perjantai 17.2.2023 klo 15.45

The Fabelmans on henkilökohtainen kuvaus lapsuudesta ja nuoruudesta 1900-luvun Amerikassa. Elokuva on nuoren miehen kasvutarina, jossa hänelle paljastuu perheen salaisuus. Elokuvien voiman avulla nuorukainen kuitenkin oppii näkemään totuuden itsestä sekä toisista.

Elokuvan ovat käsikirjoittaneet Steven Spielberg, jonka omaan lapsuuteen tarina pohjautuu, ja Pulitzer-palkittu näytelmäkirjailija Tony Kushner.  Elokuva voitti Golden Globe 2022 kisassa parhaan alokuvan palkinnon ja Spielberg palkittiin parhaasta ohjauksesta.

Rooleissa nähdään mm. nelinkertainen Oscar-ehdokas Michelle Williams (Manchester by the Sea, My Week with Marilyn), Paul Dano (The Batman, There Will Be Blood), Seth Rogen (Steve Jobs, An American Pickle), Gabriel LaBelle (The Predator, tv-sarja American Gigolo), Oscar-ehdokas Jeannie Berlin (Sydäntenmurskaaja, Inherent Vice), Julia Butters (Once Upon a Time… in Hollywood, 13 Hours), Robin Bartlett (Kuuhullut, Lean on Me), Keeley Karsten (tv-sarjat Hunters ja Evil Lives Here) sekä Oscar-ehdokas Judd Hirsch (Hiomattomat timantit, Tavallisia ihmisiä). Näytöksewsssä oli 12 senioria.


Valon valtakunta

Perjantai 3.3.2023 klo 14.30

1980-luvun alun englantilaiseen merenrantakaupunkiin sijoittuva Valon valtakunta (Empire of Light) on Oscar®-voittaja Sam Mendesin käsikirjoittama ja ohjaama vahva ja liikuttava tarina ihmisten välisestä yhteydestä ja elokuvan taiasta. 

Elokuvan pääosissa nähdään Oscar®-voittaja Olivia Colman (The Favourite, The Lost Daughter), BAFTA-voittaja Michael Ward (Blue Story, Top Boy) ja Oscar®-voittaja Colin Firth (Kuninkaan puhe, A Single Man). Elokuva tuo Mendesin jälleen yhteen myös Oscar®-voittaja kuvaaja Roger Deakinsin (1917, 007 -Skyfall) kanssa. Näytöksessä 20 senioria.


The Banshees of  Inisherin

Perjantai 17.3.2023 klo 14.30

Irlannin länsirannikolla sijaitsevalle pienelle saarelle sijoittuva The Banshees of Inisherin kertoo kahdesta elinikäisestä kaveruksesta nimeltä Pádraic (Colin Farrell) ja Colm (Brendan Gleeson), jotka ajautuvat umpikujaan, kun Colm päättää yllättäen panna pisteen heidän ystävyydelleen. Tukenaan sisarensa Siobhán (Kerry Condon), jolla on omat kipupisteensä pikkuisen saaren ilmapiirissä yhdessä paikallisen poliisin pojan Dominicin (Barry Keoghan) kanssa, hämmentynyt ja musertunut Pádraic yrittää epätoivoisesti elvyttää vanhaa ystävyyttään. Mutta kun Colm tahtoaan teroittaakseen lyö pöytään hätkähdyttävän uhkavaatimuksen, riita alkaa paisua vaarallisiin mittasuhteisiin.

Irlantilaistaustainen ohjaaja Martin McDonagh tunnetaan myös näytelmäkirjailijana. Vuoden 2017 Three Billboards Outside Ebbing, Missouri oli menestys, joka sai neljä Oscar-ehdokkuutta. Sen jälkeen McDonagh olisi halutessaan voinut ohjata ison rahan Hollywood-leffoja. Hän päätti kuitenkin tehdä erittäin mustaa huumoria ja draamaa sekoittavan The Banshees of Inisherin, jonka pääosissa nähdään jälleen Gleeson ja Farrell. The Banshees of Inisherin on viime vuoden parhaimpia elokuvia, joka sai ansaitusti yhdeksän Oscar-ehdokkuutta.

Farrell on ehdolla pystin saajaksi parhaan miespääosan -kategoriassa. Gleeson sai ehdokkuuden miessivuosasta. Sivuosaehdokkaina ovat myös Kerry Condon ja Barry Keoghan. McDonagh itse sai ohjauksen ja käsikirjoituksen ehdokkuudet. Näytöksessä oli 20 senioria.


Tar

Perjantai 31.3.2023 klo 14.30

Käsikirjoittaja-tuottaja-ohjaaja Todd Fieldin elokuvassa "Tár" Cate Blanchett on Lydia Tár, suuren saksalaisen sinfoniaorkesterin uraauurtava kapellimestari. Uransa huipulla oleva Tár valmistautuu sekä kirjan julkaisuun että hartaasti odotettuun Mahlerin 5. sinfonian live-esitykseen. Muutamien viikkojen kuluessa hänen elämänsä alkaa hajota liitoksistaan äärimmäisen modernilla tavalla. Näin syntyy riipaiseva tutkielma vallasta, vallan vaikutuksista ja pysyvyydestä nyky-yhteiskunnassa.

Cate Blanchett sai Golden Globe paras naispääosapalkinnon tammikuussa 2023. Näytöksessä oli 5 senioria.


Loviisan teatterin esitys Arsenikkia ja vanhoja pitsejä  

 Perjantaina 14.4.2023 meillä ei ole Elokuvakerhon elokuvaa, mutta illalla klo 19.00 on vielä mahdollisuus käydä katsomassa Kino Marilynissä Loviisan teatterin esitys Arsenikkia ja vanhoja pitsejä.

 Loviisan teatteri tarjoaa kunnon kattauksen juonintaa, vauhtia, sulaa hulluutta, iltapäiväteetä ja paatuneita rikollisia, kun Kulttuurikeskus Marilynin näyttämölle tuodaan Joseph Kesselringin mustan huumorin farssiklassikko Arsenikkia ja vanhoja pitsejä. Kanavaa kaivetaan ja herttaisilla tädeilläkin voi olla yllättäviä harrastuksia! Tämän ihastuttavan esityksen on ohjannut monipuolinen teatterin ammattilainen Thomas Pryke, joka on tehnyt useita produktioita mm. Porvoossa, Helsingissä ja Kotkassa. Puvustajana toimii Monica Björklund.

Rooleissa: Dunja Katz, Anne Lindqvist, Oskari Orenius, Kalle Katz, Matti Häyhä, Kimmo Heikkinen, Monica Björklund, Sari Adolfsen-Paavilainen, Alexandra Kullström, Ari Selin, Daniel Katz, Mirkka Ek ja Bo Lindfors. Esityksen pituus on noin 2,5 h, sisältäen väliajan. Liput 27e (+2,5e palvelumaksu)




Aftersun-päivämme auringossa 

Perjantai 28.4.2023 klo 14.30

Aftersun - päivämme auringossa on kriitikoiden ylistämä Charlotte Wellsin debyyttielokuva vanhemmuudesta, muistojen ohimenevyydestä ja aikuiseksi kasvamisesta. Cannesin elokuvajuhlilla huomiota herättäneen elokuvan päärooleissa loistavat Paul Mescal ja Francesca Corio, joiden kemia nuorena isänä ja tyttärenä on käsinkosketeltavan aitoa. Paul Mescal huomioitiin roolistaan parhaan miespääosan Oscar-ehdokkuudella.

Eronnut isä (Paul Mescal) lähtee pienen tyttärensä kanssa vaatimattomalle pakettimatkalle, jossa he jakavat ilon auringosta, uima-altaasta ja yhdessäolosta. Muistikuvia kuitenkin värittää selittämätön melankolia, kun Sophie kaksikymmentä vuotta myöhemmin ajattelee yhteistä lomaa. Kuka olikaan se isä, jonka Sophie luuli tuntevansa? Näytöksessäoli 16 senioria.


Love again

Perjantai 12.5.2023 klo 14.30

Mitä jos sattumanvarainen tekstiviesti johdattaisi sinut elämäsi rakkauden luo? Tässä romanttisessa komediassa Mira Ray käy läpi kihlattunsa traagista menettämistä ja lähettää ikäväänsä helpottaakseen romanttisia viestejä tämän vanhaan puhelinnumeroon tajuamatta, että numero on siirtynyt Rob Burnsin uudeksi työnumeroksi. Toimittajana Robia kiehtoo näiden tunteikkaiden tekstiviestien rehellisyys. Kun hän saa tehtäväkseen kirjoittaa henkilökuvan Céline Dionista (joka esittää itseään ensimmäisessä elokuvaroolissaan), pyytää Rob megatähteä apuun selvittääkseen, kuinka tavata Mira… ja voittaa hänen sydämensä.

Elokuvaa tähdittävät Priyanka Chopra Jonas, Sam Heughan ja Céline Dion. Elokuvassa kuullaan monia uusia Céline Dionin kappaleita ja elokuvan on käsikirjoittanut sekä ohjannut Jim Strouse. ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Näytöksessä oli 15 senioria.


Pieni kirjakauppa Pariisissa

Perjantai 26.5.2023 klo 14.30

Ikääntyvä ja alakuloinen Vincenzo (Sergio Castellitto) on omistanut koko elämänsä pienelle kirjakaupalleen sekä tyttärelleen Albertinelle (Matilda De Angelis), joka on asunut isänsä luona parin vuoden takaisesta tuhoisasta onnettomuudestaan asti.

Eräänä päivänä Vincenzon kirjakauppaan ilmestyy Yolande (Bérénice Bejo), nuori kujeileva kaunotar, joka tiukkuu elämää ja intohimoa. Kauppias hurmaantuu elämännälkäisestä naisesta, ja Vincenzossa viriää tunteita, joiden hän uskoi jo karanneen hänenlaisensa vanhemman miehen ulottumattomiin. Vincenzo huomaa kysyvänsä itseltään, miten haluaa elää jäljellä olevan aikansa.

Pieni kirjakauppa Pariisissa pohjautuu eurooppalaisen elokuvan voimahahmon Ettore Scolan (Illallinen, Vihollinen naapurissa) viimeiseen käsikirjoitukseen. Elokuvan on ohjannut Scolan ystävä Sergio Castellitto, joka myös itse näyttelee toisen pääroolin. Näytöksessä oli 10 senioria.


Golda

Perjantai 22.9.2023 klo 14.30 

Golda Meir (1898–1978) syntyi juutalaiseen perheeseen Kiovassa ja muutti jo lapsena perheensä mukana Yhdysvaltoihin. Saatuaan kipinän sionistisesta liikkeestä hän muutti Palestiinaan tavoitteenaan rakentaa juutalainen valtio. Poliittisen uransa huipulla hän toimi Israelin pääministerinä vuodet 1969–1974. Kyseiseen ajankohtaan osuvat myös nyt nähtävän elokuvan tapahtumat.

Jom kippur, eli sovituspäivä, on juutalaisten pyhäpäivistä se kaikkein pyhin. Lokakuussa 1973 pyhäpäivän lähestyessä tehokkuudestaan tunnetun Israelin tiedustelupalvelun johtaja (Roten Keinan) on saanut tietoa, että Egyptin ja Syyrian joukot suunnittelisivat hyökkäystä juuri tuolloin. Hän kertoo tietonsa eteenpäin maan pääministerille Golda Meirille (Helen Mirren), joka joutuu puntaroimaan, kuinka suhtautua asiaan.

Merkit mahdollisesta hyökkäyksestä ovat ilmassa, mutta ajankohta on herkkä ja hallitus tuntuu olevan hajallaan. Liikekannallepanoa ei voi täysimääräisesti enää suorittaa, mutta valmiutta on nostettavana. Lopulta käy juuri niin kuin oli pelätty: Syyrian joukot hyökkäävät pohjoisessa strategisesti tärkeälle Golanin kukkuloille ja samaan aikaa egyptiläiset etelässä Siinain niemimaalle 6. lokakuuta.Vanhan naisen hieman nukkavieru ulkomuoto pettää, sillä Meir on luunkova poliitikko, joka ei pelkää tehdä koviakaan päätöksiä pitäen samalla kurittomammatkin ministerinsä järjestyksessä. Tilannetta vaikeuttaa Meirin terveydentila. Hän käy syöpähoidoissa samalla, kun kansakunnan tulevaisuus on suuressa vaarassa, jälleen kerran. Elokuvan kehyskertomuksessa Meir joutuu tekemään tiliä tekemisistään hallituksen asettamalle komissiolle.

Israelilaisohjaaja Guy Nattiv voitti Oscar-palkinnon vuonna 2019 lyhytelokuvallaan Skin. Hän ei ole ohjaajana vielä erityisen kokenut, mutta tätä tarinaa hän kuljettaa täysin suvereenisti. Näemme paljon Golda Meirin keskusteluja hallituksen kokouksissa sekä paljon yksityisempiä neuvotteluja, joissa päätökset todella tehtiin. Mukaan on leikattu runsaasti elävöittävää arkistomateriaalia, mutta suurimmat jännitteet tarinaan saavat aikaan suorastaan ilmiömäinen Mirren sekä Meirin armeijan tilannekeskuksessa kuuntelema, hengästyttävän tunnelman nostava etulinjan radioliikenne.

Helen Mirren on voittanut urallaan Oscarin esittämällä kuningatar Elisabeth II:sta vuonna 2007. Suuri vääryys ei olisi uusi patsas ensi keväänä toisen vahvan naisen roolista. Tämä on juuri sellainen elokuva, josta raati pitää. Näytöksessä oli 7 senioria.


Viimeinen  vuoro

Perjantai 6.10.203 klo 14.30

Viimeinen vuoro on elokuva rakkaudesta, menetyksestä ja ihmisen luonteikkaasta periksiantamattomuudesta. Pääosassa on moninkertaisesti palkittu, myös lavarooleistaan tunnettu Timothy Spall, joka on työskennellyt valkokankaalla yli neljän vuosikymmenen ajan. Monelle ritarin arvonimeä kantava näyttelijä on tuttu rotta-animaagina Harry Potter -elokuvista, toiset muistavat hänet presidenttinä Kuninkaan puheesta tai prinsessa Diana -elämäkertaelokuvasta Spencer.

Viimeinen vuoro on Timothy Spallin voimannäyte. Hän antaa roolille kaikkensa, herkästi ja arvokkaasti.Tom Harper (Timothy Spall) lähtee pitkälle bussimatkalle Skotlannin pohjoisimmasta kolkasta synnyinseuduilleen Englannin etelärannikon Lands Endiin. Paikallisbussien aikatauluja, omaa ikäänsä ja kohtaloa uhmaten hän tekee kaikkensa pitääkseen vaimolleen antamansa lupauksen. Matkasta tulee muistorikas seikkailuretki täynnä käänteitä ja yllätyksiä. 

Elokuvan ohjasi Gilles MacKinnon. Muissa osissa ovat Phyllis Logan ja Natalie Mitson. Elokuvissa oli 20 senioria.



Je´vida 

Perjantai 20.10.2023 klo 14.30

Katja Gauriloffin ohjaama Je’vida kertoo kulttuurin, kielen ja muistojen merkityksestä sekä ennen kaikkea kolttasaamelaisten yhteisöstä pakkosuomalaistamisen puristuksessa.

Je’vida sai maailman ensi-iltansa kesäkuussa New Yorkissa Tribecan elokuvajuhlilla. Se oli yksi kahdeksasta elokuvasta kansainvälisten fiktioelokuvien kilpasarjassa. Voittoa ei kuitenkaan tällä kertaa tullut.

Maailman ensimmäinen koltansaamenkielinen pitkä elokuva valottaa millaista kolttasaamelaisten elämä oli ja miten se muuttui pakkosuomalaistamisen aikaan. Kieltä puhuu tänä päivänä enää muutama sata kolttasaamelaista.

Katja Gauriloffin ja Niillas Holmbergin käsikirjoittamassa elokuvassa suomalaistunut kolttasaamelainen Iida saa kuulla tuntemattomalta sisarentyttäreltään Sannalta (Sanna-kaisa Palo), että hänen sisarensa on kuollut ja että heidän kotitilansa pohjoisessa pitää myydä. Iida ja Sanna lähtevät yhteiselle matkalle kohti pohjoista. Synnyinmökin muistot tulvahtavat iäkkään Iidan mieleen ja vuosikymmeniä sitten pois tukahdutettu maailma hiipii takaisin. Kun Iida, lapsuudessaan Je’vida, sai vielä olla kotitilalla, elämä oli luonnonläheistä ja yhteisöllistä. Kaikki muuttui kouluun lähettämisen myötä.

Katja Gauriloffin edellinen pitkä elokuva oli Sofi Oksasen romaaniin pohjautuva Baby Jane (2019). Tätä edeltänyt dokumenttielokuva Kuun metsän Kaisa (2016) palkittiin parhaan dokumenttielokuvan Jussi-palkinnolla sekä useilla kansainvälisillä palkinnoilla. Elokuvan näyttelijäkaartiin kuuluu sekä suomalaisia ammattinättelijöitä että kolttasaamelaisia. Elokuvissa oli 18 henkilöä.


Sisarukset

Perjantai 3.11.2023 klo 14.30

Ohjaaja-käsikirjoittaja Saara Cantellin elokuva Sisarukset on lämminhenkinen ja elämänmakuinen draama, joka saa ensi-iltansa elokuvateattereissa kautta maan perjantaina 27.10.2023.

Sisarukset-elokuvan pääosissa nähdään Henna Tanskanen, Lauri Tanskanen ja Elin Petersdottir. Aviopari Henna ja Lauri Tanskanen näyttelevät elokuvassa kaksosia ja suomalais-islantilainen Petersdottir heidän siskoaan.

Elokuvassa kolmekymppiset kaksoset Jenna (H.Tanskanen) ja Joni (L.Tanskanen) saavat tietää, että heidän isällään on kolmaskin lapsi, sisko Jóna (Elin Petersdottir), joka asuu Islannissa. Sisarusten tapaaminen mullistaa jokaisen maailman, ihmissuhteet ja tulevaisuuden.

Sisarukset on Saara Cantellin kymmenes pitkän fiktioelokuvan ohjaustyö. Elokuvaa on kuvattu seitsemän vuoden ajan päähenkilöitä seuraten. Ainutlaatuisella metodilla tehty draama yhdistää fiktiota, improvisaatiota ja todellista elämää. Käsikirjoitus on muodostunut työryhmän yhteistyönä. Ohjaajan mukaan näyttelijät ovat syventäneet roolejaan uniikilla tavalla, pitkän kuvausajan mahdollistamana. Tämä on luonut elokuvaan kiehtovia ulottuvuuksia, joita ei olisi voinut suunnitella etukäteen. 

Päänäyttelijöiden lisäksi Sisarukset-elokuvassa nähdään sivurooleissa lukuisia tunnettuja suomalaisnäyttelijöitä, muun muassa Ilkka Villi, Pirkko Hämäläinen, Antti Reini, Jarkko Niemi, Essi Hellén, Meri Nenonen ja Anneli Sauli. Elokuvissa oli 21 senioria.



Mummola

Perjantai 17.11.2023 klo 14.30

Joka vuosi joulun aikaan, sisarukset Susanna (Ria Kataja) ja Helena (Elina Knihtilä) vierailevat perheineen vanhempiensa luona. Kuten tavallista, isoisä Lasse (Tom Wentzel) juo liikaa, isoäiti Ella (Leena Uotila) on huolissaan kaikista, lapset ovat kyllästyneitä ja sisarukset lankeavat vanhoihin riitoihinsa. Joulun jälkeen jokainen lähtee omille teilleen ja palaa arkeen. 

Tia Kouvon purevan humoristinen, elämänmakuinen elokuva on tragikoominen tutkielma perhedynamiikasta, yksinäisyydestä ja yhdessäolosta — kuinka yritämme löytää yhteyden, mutta emme aina onnistu siinä. Häiriintynyttä perhedynamiikkaa loistavasti kuvaava Mummola on ohjaaja-käsikirjoittaja Tia Kouvon debyyttielokuva, joka pohjautuu hänen samannimiseen lyhytelokuvaansa. Elokuva sai ensi-iltansa Berlinalen Encounters-sarjassa, jossa esitellään omaperäisiä, perintäistä elokuvankerrontaa ja -estetiikkaa haastavia elokuvia. Mummola haastaakin perinteistä kerrontaa pitkillä kohtauksillaan, joissa kamera pysyy paikallaan rajaten toisinaan osan hahmoista kokonaan kuvan ulkopuolelle. Kouvon kädenjälkeä on ansaitusti verrattu Kaurismäkeen, ja elokuvassa vahvoina piirteinä toimivat visuaalinen minimalismi sekä kuiva huumori. Elokuvissa 17 senioria.



Lapua 1976

Perjantai 8.12.2023 klo 14.30

Lapua 1976 on vuonna 2023 ensi-iltansa saanut suomalainen draamaelokuva, jonka on ohjannut Toni Kurkimäki. Elokuva perustuu tositapahtumiin ja kertoo vuonna 1976 tapahtuneesta Lapuan patruunatehtaan räjähdyksestä. Elokuvan pääosissa ovat Linnea Leino, Konsta Laakso, Hannu-Pekka Björkman, Leo Sjöman, Johanna Koivu, Jussi Lampi, Pirkko Uitto ja Timo Teem. Muusikko-säveltäjä Michael Bleu on säveltänyt elokuvaan hienon soundtrackin. Kappaleet ovat autenttisella tavalla retroja ja sopivat erinomaisesti leffan tunnelmaan.

Lapua 1976 sai ensi-iltansa 1. syyskuuta 2023. Elokuva oli avausviikonloppunaan 21 534 katsojallaan Suomen katsotuin. Ja vielä samassa kuussa se ylitti 100 000 katsojan rajan ja siitä tuli yksi vuoden katsotuimmista kotimaisista elokuvista. Katsojamäärä nousi valtakunnallisesti yli 150 000 katsojan rajan. Etelä-Pohjanmaalla siitä tuli kaikkien aikojen katsotuin.

Lapuan patruunatehdas räjähti vuonna 1976. Räjähdyksessä kuoli 40 ihmistä ja 60 loukkaantui. Tragedia nousi kansalliseksi puheenaiheeksi. Itse presidentti Kekkonen saapui hautajaisiin kunnioittamaan Suomen rauhanajan historian tuhoisimmassa tapaturmassa menehtyneitä ihmisiä. Lapua 1976 kertoo fiktiivisen rakkaustarinan näiden tositapahtumien pohjalta. Matti Holma (Konsta Laakso) on töissä patruunatehtaalla – kuten lähes kaikki muutkin lapualaiset. Tehtaanjohtaja Aarne Mäkelän (Hannu-Pekka Björkman) Helsinkiin muuttanut tytär Kaisa (Linnea Leino) palaa takaisin kotikylälle ja aloittaa työt tehtaan lataamossa. Matilla ja Kaisalla on romanttinen menneisyys, joka näyttää kipinöivän edelleen. Heillä on kuitenkin muutama seinä vastassaan. Kaisa on kihloissa lääkärin kanssa, eikä isä Aarnekaan aio seurata sivusta, kun Kaisa on tuhoamassa elämänsä Matti-vätyksen kanssa. Onko kaksikolla minkäänlaista tulevaisuutta? Kaikki muuttuu 13. huhtikuuta 1976. Lataamossa syttynyt kipinä aiheuttaa räjähdyksen, joka vaikuttaa kaikkiin kylän asukkaisiin. Traaginen tapaturma muuttaa monen suvun tarinan alavireiseen suuntaan. Elokuvissa oli 15 senioria.